A Cel Obert escull un tema per a cadascuna de les seves edicions amb la voluntat de crear un fil conductor que generi relacions conceptuals i funcioni com a nexe d’unió entre les diferents intervencions efímeres. És per aquest motiu que el jurat valorarà, entre altres aspectes rellevants, l’adequació dels participants a la temàtica proposada, així com l’originalitat i la qualitat a l’hora de copsar-ne el concepte,  ja sigui aquest entès de manera literal o metafòrica.

El tema de la setena edició, corresponent a l’any 2020, és: Curiositat.

1 f. [LC] Qualitat de curiós. Que s’interessa a veure, a conèixer, alguna cosa.
2 f. [LC] Cosa rara, estranya, que desperta l’interès i crida l’atenció.
Font: Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans

1.f. Qualitat de curiós. Inclinat a assabentar-se de coses alienes i a aprendre el que no coneix.
4. adj. Que crida l’atenció o desperta interès per la seva raresa i originalitat.
Font: Diccionario de la Real Academia de la Lengua Española

Descobrir i aprendre van de la mà. I moltes vegades no ho associem perquè ens ho passem bé destapant històries que estaven silenciades, desemmascarant rostres que eren desconeguts o despullant figures que mai s’havien sentit tant a prop. I mentre investiguem i explorem sempre ens acabem sorprenent, conquerim allò que vèiem inabastable i ens endollem a la veritat.

La curiositat ens mou i ens lliga a la realitat: revela el que no sabem, mostra el que no volem exhibir i exterioritza el nostre interior. El procés té la funció de destapar les nostres febleses, d’indagar fervorosament sobre allò que abans se’ns mostrava amb discreció i de trobar en la quotidianitat les màximes rareses i complicitats. Aquest engranatge té com a resultat l’autenticitat de les persones, l’exactitud del nostre pensament i l’afirmació inequívoca que mentre descobrim ens eduquem, ens formem i aprenem sense parar.