Situació: Carrer Montcada, 40
Autor: Juan Ibáñez
Any: 1644
Estil arquitectònic: Barroc amb reformes
Ús actual: Accions d’acollida
Súperficie del pati coberta: 38,50 m2
Superfície del pati descoberta: 30,00 m2


Situat al carrer de Montcada, el monestir de la Puríssima s’inaugurà el 30 de maig de 1644, amb l’entrada en clausura de nou religioses procedents de Santa Clara. El recinte monacal és un dels més antics de la ciutat i fou dotat en el seu moment de 1500 m2 de jardí i 112 m2 de claustre.

Malgrat que va quedar molt malmès durant la darrera guerra civil espanyola, la seva esglèsia és una de les obres més importants del destacable mestre valencià Juan Ibáñez i mostra bona part de les característiques que defineixen la seva arquitectura: ús de cúpules a terç punt, sense tambor i amb alta llanterna, i presbiteris quadrats. A pesar de la destrucció soferta queden mostres de l’obra renaixentista al pati interior.

El monestir de la Puríssima té una peça d’alt valor artístic, el “veneradíssim Sant Crist de la Puríssima”, considerada una obra mestra del barroc a Catalunya. Pertanyia al bisbe Veschi, que el va portar d’Itàlia i el va donar al monestir de la Puríssima en el moment de la seva fundació. Es tracta d’una imatge en fusta policromada de l’escultor italià Humili da Petràlia, datada l’any 1635 a Palerm.

Material gràfic per descarregar

(imatges i plànols en format pdf i dwg)