Situació: Plaça Sant Joan, 5
Autor: Desconegut
Any: 1727
Estil arquitectònic: Barroc
Ús actual: Casal tortosí i l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tortosa
Superfície del pati coberta: 189,65m2
Superfície del pati descoberta: 106,00m2


A principis del segle XVIII es van iniciar obres de millora de la defensa de la ciutat de Tortosa i es va modificar el traçat de les muralles; això va significar l’enderroc de l’antic convent de la Comanda de Sant Joan de Jerusalem, situat en un lloc proper al riu Ebre i que sovint patia inundacions, com les del 1605 i 1617.

El nou convent es va bastir en una zona més elevada i el 1734 va ser inaugurat.

El 1811, durant la guerra napoleònica, l’edifici va ser decomissat pels francesos i utilitzat com a hospital de guerra i dipòsit d’armament. El 1814 les monges Hospitaleres de Sant Joan de Jerusalem hi van tornar però el 1936 va ser assaltat i incendiat. El van restaurar el 1941 i les monges van romandre-hi de nou fins al 1967.

La restauració va afectar únicament la distribució interior de les estances, deixant que el pati central conservés l’estat original. El pati està envoltat d’una galeria present als tres nivells, formada per arcs de mig punt, pilars rectangulars amb bases senzilles i capitells motllurats.

Actualment s’ubica el Casal Tortosí a la planta baixa i des de 1988, l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Tortosa a les plantes superiors.


Material gràfic per descarregar
(imatges i plànols en format pdf i dwg)